Perunaleipä
Valmistus
Valmistusaineet
- 300 g perunoita
- 25 g hiivaa
- ½ dl vettä
- 1 tl sokeria
- 2 rkl neutraalinmakuista öljyä
- 3 dl huoneenlämpöistä kevytmaitoa
- 1,5 tl suolaa
- 10 dl vehnäjauhoja
Esivalmistelut
150 minuuttiaValmistus
30 minuuttiaVaikeusaste
KeskivaikeaValmistus
Keitä perunat ja soseuta ne Sosenuijalla, jäähdytä perunasose.
Liuota hiiva Sekoituskauhalla veteen ja sokeriin Vatkauskulhossa 4,5 l.
Lisää perunasose, 1 rkl öljyä ja maito ja sekoita. Lisää seuraavaksi suola ja vehnäjauhot vähitellen. Sekoita hyvin, kunnes taikina muotoutuu palloksi.
Kaada taikina jauhotetulle Leivinalustalle ja alusta taikinaa 6–8 minuuttia, kunnes se on sileää, kimmoisaa ja puolikiinteää.
Lisää 1 rkl öljyä vatkauskulhoon ja kallista kulhoa siten, että öljy jakautuu ympäriinsä. Laita taikina takaisin kulhoon ja kääntele sitä niin, että saat voideltua taikinan pinnan kaikkialta. Laita kansi kulhon päälle ja anna taikinan kohota 1 tunti tai kunnes kansi ponnahtaa ylös.
Painele taikinasta ilma pois, laita se sen jälkeen Ultra Pro Soikeaan 3,5 l, laita kansi päälle, kohota taikina lähes kaksinkertaiseksi, noin 35 minuuttia. Voitele taikina kevyesti vedellä ennen paistamista ja ripottele päälle hieman jauhoa.
Ota ritilä pois uunista ja kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista 15-20 minuuttia ilman kantta. Laita kansi päälle, kun paistoaikaa on jäljellä 15 minuuttia, näin kuoresta ei tule liian tumma.
Poista leipä vuoasta ja anna jäähtyä ritilän päällä.